Door de opkomst van de watergedragen verf alsmede door het feit dat varkenshaar schaarser en duurder wordt zijn de synthetische vezels als vulmateriaal voor kwasten sterk in opkomst. De polyestervezels die in onze fabriek worden verwerkt bestaan uit een speciale mix van conische en cilindrische vezels. De vezels zijn speciaal gemodificeerd om ze geschikt te maken voor verfapplicatie. De vezels onderscheiden zich door een hoog verfopname vermogen en een gecontroleerde afgifte van de verf. De vezels hebben een kunstmatige bles en zijn derhalve zeer zacht aan de bovenzijde voor een afwerkresultaat zonder kwaststrepen. De voordelen van kunstmatige vezels zijn inmiddels dusdanig, dat steeds meer kwasten gemaakt en verkocht worden met deze synthetische vezels. Maar we maken ook nog steeds kwasten met varkensharen.

  • De kwasten na gebruik zoveel mogelijk van verf ontdoen door deze goed uit te strijken. Voor kortstondig bewaren kunnen kwasten met verf zoveel mogelijk luchtdicht verpakt worden in bijvoorbeeld een plastic zakje of een lege kitkoker en de kwasten dienen liggend bewaard te worden op een koele plaats. (niet in de zon of op een verwarming).
  • Kwasten die op het haar rusten krijgen platte blesjes en presteren minder. Kwasten met synthetische vezels gaan zelfs krom staan. Deze synthetische vezels kunnen vaak met warm water weer in hun oorspronkelijke vorm worden teruggebracht.
  • Varkensharen kwasten hebben watervrees! In de praktijk echter worden de kwasten veelal in water bewaart. Alvorens men de varkensharen kwast in water bewaard dient de kwast goed verzadigd te zijn met verf.
  • De kwasten na gebruik zoveel mogelijk van verf ontdoen door deze goed uit te strijken.
  • De hardnekkige verfresten aan de rand van de ring kan men met een plamuurmes of iets dergelijks verwijderen.
  • Vervolgens de verfresten die zich nog in de holte en schubbenstructuur van het haar bevinden verwijderen met een kwastenreiniger of terpentine en de verfresten met de hand eruit wringen en met een doek droogwrijven.
  • Daarna de kwast bij normale kamertemperatuur verder laten drogen (niet op een verwarming leggen) en als de kwast droog is een klein beetje lijnolie aan het haar toevoegen ter voorkoming van uitdroging van het haar. Het haar vervolgens weer in zijn oorspronkelijk vorm terugbrengen bijvoorbeeld door er een folie om heen te wikkelen. De kwast nooit op zijn haren wegzetten maar hangend of liggend bewaren op een koele plaats.
  • De kwasten na gebruik zoveel mogelijk van verf ontdoen door deze goed uit te strijken.
  • Met water kan men de watergedragen verf gemakkelijk uit de kwast verwijderen. Geen plamuurmes of iets dergelijks gebruiken voor de verwijdering van verfresten want dan kunnen de synthetische vezels gaan krullen.
  • De kwast met een doek droogwrijven en de kwast hangend of liggend bewaren. De kwast nooit langdurig op zijn vezels laten rusten.

De kosten van een goede verfroller maken minder als 2% uit van de totale kosten van de schildersklus. Met de keuze van de juiste roller kan men daarentegen de kosten van de arbeid (die vandaag de dag meer als 80% van de totale kosten van het schildersbedrijf uitmaken) met 40% reduceren.

  1. Inwerken: Voor het eerste gebruik de verfrol in het oplosmiddel van de aan te brengen verf dompelen. Water voor watergedragen verven en verdunning bij oplosmiddelhoudende verven. Aansluitend de roller goed uitrollen totdat er geen vloeistof meer uitkomt. Met het inwerken van de verfrol verbetert men het verfopname vermogen van de rol en verwijdert men de microscopisch kleine pluisjes die bij de productie van de verfrol niet geheel verwijderd kunnen worden.
  2. In de verf: Doop de verfroller tot ongeveer de helft in de verf en rol de overtollige verf af aan het verfrooster. Herhaal dit totdat de verfroller rondom verzadigd is met verf. Rol zonder druk van boven naar beneden en verdeel de verf aansluitend.
  3. Reinigen: Was de verfrol als men deze wil hergebruiken altijd goed uit met water of verdunning en hou u daarbij aan de milieuvoorschriften.
  4. Bewaren: Nog vochtige rollers ophangen. Niet liggend of in plastic bewaren. De bekleding van de verfrol kan hierdoor een vlakke kant krijgen. Optimaal is de verfrol bewaren in een daarvoor bestemde verfrol bewaarkoker

De greep van de beugel mag niet te hard, niet te dun, en niet te slank zijn. Uw hand moet tijdens het rollen gemakkelijk van positie kunnen veranderen. De greep mag niet glad zijn en moet voldoende grip hebben.

Onze Goudhaantje beugels  zijn er voor de professional met een ergonomisch gevormde handgreep, waarmee langdurig onvermoeid gewerkt kan worden. Vervaardigd van hoogwaardig kunststof met uitsparing voor de Goudhaantje® klik telescoopstangen. Maar ze kunnen  ook op iedere courante telescoopstok worden geplaatst.

Regelmatig krijgen wij de vraag hoe je een kwast moet opbinden. In een video leggen we het stapsgewijs uit.