Ons verhaal

1928 De oprichters

De Kwastenfabriek begon in 1928 in Culemborg. Voor die tijd was er al een Culemborgse Borstelen Kwastenfabriek actief in de binnenstad. Maar toen die verhuisde nabij Eindhoven bleef een aantal borstel- en kwastenmakers in Culemborg achter zonder werk. Onder hen voorman Eduard Benda. Om brood op de plank voor zijn gezin te houden zocht en vond hij een oplossing bij zakenman Harrie van Dam. Diens oudste zoon, Louis, begon samen met Eduard een nieuw kwastenfabriekje. Toen Louis een paar jaar later het leger in ging, nam zijn broer Kees van Dam het roer over.

1930 Uitbreiding

In 1930 werden al plannen gemaakt om een nieuwe fabriek te bouwen en in 1932 is de bouw van het pand aan Tulpstraat 49 in Culemborg gereed. En in 1938 en in 1954 wordt de productiewerkplaats tot twee keer toe verdubbeld!!!

1945 Personeel

Na de Tweede Wereldoorlog is het moeilijk om personeel te vinden en daarnaast is er ook in Culemborg een tekort aan woningen. Bedrijven proberen daarom personeel te krijgen door tevens een woning aan te bieden. Deze woning is dan in bezit van het bedrijf en wordt verhuurd aan degene die in dienst is. Zo had ook de kwastenfabriek verschillende woningen in bezit in Culemborg, zoals in de Everwijnstraat, Dahliastraat, Floraliaweg, Terweijdelaan, Brahmstraat en de Tulpstraat. Veelal woont men jarenlang in deze huizen. In de jaren 80 en 90 worden de meeste huizen weer verkocht.

1946 Automatisering

Kees van Dam, de zoon van de oprichter Harrie van Dam is een gedreven man. Wat hem met name boeit is de techniek achter het kwasten maken. Ofschoon hij een administratieve opleiding heeft genoten, is hij meer in de productieafdeling te vinden dan op zijn kantoor. Hij streeft naar methodes om beter en sneller te produceren en onder zijn leiding wordt de eerste geautomatiseerde vulmachine gekocht in Canada. Dat is op dat moment een investering die geen enkele andere kwastenfabriek aandurft. Met technische onderzoeksinstelling “De Rijksnijverheidsdienst” uit Delft, die vanuit de overheid is opgezet ter ondersteuning van de modernisering van bedrijven, ontwikkelt hij diverse machines. Onder zijn leiding stijgt de productie van 100.000 kwasten per jaar in 1946 naar 2.000.000 per jaar in 1978.

Het maken van een kwast was lange tijd handwerk, maar al vroeg werden er machines ingezet om het werk te vergemakkelijken en te versnellen. U moet zich voorstellen welke technische problemen overwonnen moeten worden om een apparaat te ontwikkelen dat precies de juiste hoeveelheid haar vastgrijpt om dat door een taps toelopende ring te schuiven, te voorzien van de juiste hoeveelheid kit om daarop vervolgens kaarsrecht de steel te zetten. Als u die machines nu ziet draaien lijken de gevonden oplossingen allemaal zo logisch, maar voor het zover was is er heel wat creatiefs uitgeprobeerd en moesten niet alleen technische problemen overwonnen worden.

1954 Nieuwe klanten

Door de grote fascinatie voor de productie en techniek dreigt de commerciële kant van het bedrijf enigszins achterop te raken. Hiervoor zijn wel enkele vertegenwoordigers in dienst, maar een goede opzet wordt gemist. Om deze lacune op te vullen wordt in 1954 neef Piet van Erp in de arm genomen. Onder zijn leiding worden grote klanten als Ralston en Hema, Hoogovens en Defensie binnengehaald. Ook de doe-het-zelf-markt vraagt grote aantallen kwasten per jaar. Vele verkoopacties in binnen- en buitenland zijn door Piet van Erp, senior georganiseerd en dikwijls met succes

1967 Familiebedrijf

In 1967 komt Kees’ zoon Peter in het bedrijf. Na een opleiding op een  handelsschool, een cursus arbeidsanalyse en een stage van drie maanden bij kwastenfabriek Simms in Canada vindt vader Kees dat zijn zoon er klaar voor is. Hij krijgt zijn eigen taak binnen het bedrijf, dat dan inmiddels is uitgegroeid tot ruim 45 medewerkers.

In 1975 worden zowel Piet van Erp als Peter van Dam in de directie benoemd. In 1978 gaat Kees van Dam met pensioen. Peter en Piet zetten de directie samen voort: Piet als commercieel directeur en Peter als productieleider. In 1989 meldt de volgende generatie zich. Dit maal in de persoon van Piet van Erp jr. Hij t reedt in de voetsporen van zijn vader als deze in 1992 me pensioen gaat en de jonge Piet toetreedt tot de directie.

1997 Eigen merk ‘Goudhaantje’

De doe-het-zelfmarkt wordt overgenomen door lagelonenlanden en de vraag naar kwasten in de markt wijzigt. In de schildersbranche komen veel eenmanszaken (ZZP’ers) op en deze zijn voor een verkooppraatje niet makkelijk te bereiken. De omzet daalt ieder jaar een beetje, alle inspanningen ten spijt. Het wordt tijd voor een nieuwe opzet. Het besluit valt in 1997. Er wordt een nieuwe lijn van kwaliteitsproducten opgezet, die leidt tot het merk “Goudhaantje”. De schilder reageert enthousiast op dit kwalitatief betere product en de omzetten beginnen weer te stijgen.

In 1978 vierde Van Dam’s Kwastenfabriek zijn gouden jubileum: 50 jaar. Naast een feest was er ook behoefte aan meer omzet. Toen werd de actie van het Goudhaantje bedacht. Deze actie heeft twee jaar geduurd en ook daarna bleven klanten vragen de actie Goudhaantje te herhalen.

De naam en de actie sloegen zo goed aan dat we onze nieuwe serie handgemaakte vakkwasten naar deze actie zijn gaan noemen. “Goudhaantjes” dus.

2003 De groothandel

In 2003 wordt de groothandel ingeschakeld, die tot dan toe was vermeden, omdat de schilders rechtstreeks via de vertegenwoordigers bestelden. Het nieuwe adagium wordt dat de schilder bepaalt bij wie hij koopt. De groothandel reageert hierop positief, waardoor de omzetten jaarlijks verder stijgen.

2009 Verhuizen?

Van oudsher was de fabriek gevestigd in de Tulpstraat, midden  in een woonwijk. De gemeente informeert of de kwastenfabriek interesse heeft in een verhuizing uit de wijk. Hoewel de directie positief in haar meedenken was, waren de kosten van een verhuizing steeds de bottleneck in de onderhandelingen. Maar in 2009 kwam alles in een stroomversnelling en lukt het de kwastenfabriek om op het industrieterrein Pavijen een terrein te kopen naast Meubelfabriek Gispen. Eind 2010 is de nieuwbouw gereed en kan worden verhuisd.

2010 De futura

We introduceerden met succes de Goudhaantje® Futura kwastenlijn. Een kwast van volledig synthetische vezels. Eerst uitgevoerd in volledig witte vezels, maar hierdoor leken ze teveel op een andere lijn in ons assortiment. Sinds de overstap naar een groene mix, onderscheid de kwast zich duidelijk en is het dan ook echt een topper geworden binnen het huidige assortiment.

2017 De Purple

Met trots introduceerden wij in april onze nieuwe serie kwasten Goudhaantje® Purple. Deze kwasten zijn ontwikkeld in samenwerking met professionele schilders en zijn uitstekend geschikt voor de verwerking van watergedragen lakken en synthetische lakken met een lage viscositeit. De kwast is vervaardigd van 100% synthetische vezels.

We zijn er trots op weer een mooi nieuw product op de markt te kunnen brengen.

90 jarig jubileum

We bestaan 90 jaar! En dat vieren we met taart, een jubileumuitje en het personeel geeft de directie een mooi kado. De ‘oude’ fabrieksletters, van ons oude gebouw krijgen een nieuw plaatsje in de entree van ons huidige pand. Zo brengen we oud en nieuw weer bij elkaar.

Extra opslagruimte erbij in 2021

In december 2021 hebben we ons magazijn uitgebreid met extra opslagruimte. Een nieuwe entresolvloer is gerealiseerd voor de opslag van Privat Label kwasten, want naast onze vertrouwde Goudhaantjes maken we ook steeds vaker kwasten voor een Private Label. Als de enige overgebleven kwastenfabriek in Nederland zijn we er trots op, dat we ook kwasten met specifieke wensen/eisen mogen maken voor zoveel verschillende klanten.

Nieuwe eigenaar 2022

Sinds 1928 een familiebedrijf en de laatste Nederlandse kwastenfabriek, nu tijd voor een nieuwe eigenaar. Van Dam´s Kwastenfabriek is per 1 juli met veel vertrouwen overdragen aan John Feimann.

Met de verkoop van Van Dam’s Kwastenfabriek willen Peter van Dam en Piet van Erp, als oud eigenaren, de continuïteit van het bedrijf waarborgen voor de toekomst. Bij de zoektocht naar een overname kandidaat is het van cruciaal belang geweest dat deze de unieke kenmerken van dit familiebedrijf herkende en waardeerde.

Piet en Peter: “In John hebben we een nieuwe eigenaar gevonden die Van Dam’s Kwastenfabriek voortzet in lijn met ons gedachtengoed. Daarnaast zien we in hem de ideale persoon om de kansen en uitdagingen op de juiste manier te benutten.”

Ooit begonnen als apotheker, heeft John leidinggevende posities vervuld in verschillende sectoren -van zorg tot retail-, zowel operationeel als commercieel, bij nationale en internationale bedrijven. Als zoon van ondernemers heeft hij altijd de wens gehad zijn eigen onderneming te voeren.

John: “vanaf het moment dat ik het bedrijf binnenliep, was ik geraakt door de sfeer, de passie en gedrevenheid van de medewerkers en de warme familiecultuur. Ik geloof sterk in productie in Nederland. De combinatie van het voeren van het eigen merk Goudhaantje® en de onze private label productie, maakt deze nog enige overgebleven Kwastenfabriek in Nederland een sterk bedrijf.”

Van Dam’s Kwastenfabriek is sinds 1928 in Culemborg actief en heeft zich altijd onderscheiden door oog te houden voor een kwalitatief hoogstaand product, een nauw contact met haar leveranciers en een stabiele werkgelegenheid in de regio. Voor de komende jaren is daar een sterke drang tot verduurzaming aan toegevoegd. Het lokaal produceren van kwasten en het steeds verder terugdringen van onze “carbon footprint” zijn daar belangrijke factoren in.

Piet van Erp zal als mede-directeur de komende jaren aanblijven. Daarmee is een solide overdracht gewaarborgd voor de leveranciers. Peter van Dam zal afscheid nemen. Zijn inzet en warme betrokkenheid zal gemist worden.

NU Nieuwe ontwikkelingen

In ons nieuwe pand bouwen we verder aan wat onze illustere voorgangers hebben opgebouwd. In principe is er echter eigenlijk niet zo veel veranderd! We doen nog steeds ons spreekwoordelijke “oude kunstje” namelijk het vervaardigen van kwasten van hoge kwaliteit zoals we dat altijd al deden.

De slogan “vooruitstrevend maar op ambachtelijke leest geschoeid” is na de verhuizing naar ons nieuwe pand meer dan ooit van toepassing op ons bedrijf. Met trots mogen we ons de laatst overgebleven kwastenfabriek van Nederland noemen en we hopen dat ook nog lang te mogen blijven. We zijn klaar voor de toekomst!